Aldinga Beach Detention Basins - John Nicholl Reserve

LATEST UPDATE

We have now removed the temporary fencing in the John Nicholl Reserve and erected signage to help people understand how the basins manage and clean stormwater.

During spring we will top up the soil levels in the basins and plant aquatic plants in the rock lined basin areas. It is important to plant when weather conditions are appropriate to support plant growth.

Background

The project is jointly funded by the City of Onkaparinga and the Adelaide and Mount Lofty Ranges Natural Resources Management Board.

The detention basins will resolve current and future flooding issues by directing stormwater from the surrounding area into the grassed basins and discharged to the sea via an underground pipe system. The basins will remain dry for the majority of the year and will only hold water for a short time during large rainfall events.

The project has been designed to maximise usable public open space and increase the amenity of the reserve.

Some of the design elements include:

  • Retain existing Scout facilities, BMX track, footpaths, playground and vegetation (there will be some minor play equipment removals in the reserve however).
  • Additional planting of gum trees and grasses in the basin.

The layout of the basins and other elements can be viewed on the Landscape Concept Design, located in the document library.


LATEST UPDATE

We have now removed the temporary fencing in the John Nicholl Reserve and erected signage to help people understand how the basins manage and clean stormwater.

During spring we will top up the soil levels in the basins and plant aquatic plants in the rock lined basin areas. It is important to plant when weather conditions are appropriate to support plant growth.

Background

The project is jointly funded by the City of Onkaparinga and the Adelaide and Mount Lofty Ranges Natural Resources Management Board.

The detention basins will resolve current and future flooding issues by directing stormwater from the surrounding area into the grassed basins and discharged to the sea via an underground pipe system. The basins will remain dry for the majority of the year and will only hold water for a short time during large rainfall events.

The project has been designed to maximise usable public open space and increase the amenity of the reserve.

Some of the design elements include:

  • Retain existing Scout facilities, BMX track, footpaths, playground and vegetation (there will be some minor play equipment removals in the reserve however).
  • Additional planting of gum trees and grasses in the basin.

The layout of the basins and other elements can be viewed on the Landscape Concept Design, located in the document library.


We may need to gather information to answer your query, but will endevour to reply within 48 hours.

Please note, that we monitor questions during workings hours only, Monday to Fridays.  

We will answer your queries as soon as we can.

Ajax loader transparent
Didn't receive confirmation?
Seems like you are already registered, please provide the password or use a different email ID
Why don't you ask a question?