Sellicks Beach Carpark and Footpath Upgrade

Consultation has concluded

Thanks for your feedback - here's what you told us

We sought your feedback on concept plans for the Sellicks Beach Carpark and Footpath Upgrade project between 15 May and 7 June 2019.

The following feedback was received and will be considered during the next stage of design:


Ramp Entry/Exit

We received requests for the ramp exit/entry intersection treatment to be widened. We will model a number of turning paths to determine if the alignment can be modified, taking into account the restricted width of the ramp, length of the pedestrian crossing and positioning of the bus bay.

Bus Stop Location

Concerns were expressed that buses stopped at the new bus bay would reduce sight distances for vehicles exiting the ramp. We will consider modification of the bay and positioning of the stop to ensure that optimum sight distance is achieved and traffic flow impacts are minimised.

Esplanade Pedestrian Crossing

Additional kerb ramps will be considered to provide for pedestrian movements across the Esplanade. A request was also received for installation of a pedestrian refuge on the Esplanade, but it is not warranted in this location (and is not required under the relevant Australian Standard AS1742.10).

Trailer Parking

Concerns were expressed regarding the adequacy of the parking provided for camper vans and vehicles with trailers. We will investigate whether the length of the bays can be extended to accommodate a wider range of vehicles and will also confirm availability of on-road parking for longer vehicles.

Landscaping and Rain Garden

The Norfolk pine tree proposed within the rain garden will be removed from the design as it may impair sight distances. The rain garden will be retained. It improves the quality of stormwater entering the gulf and is designed for a 1 in 5 year rainfall event.

The following feedback items were also identified but will not be considered in the next stage of design:

Upper Carpark – Line marking

Concerns were expressed in regards to parking layouts and placement of the disabled parking bay. The line marking layout has been designed to maximise the number of parking spaces made available to users. The design caters for peak use periods, the expected increase in use due to the shelter re-development and future growth in demand.

The disabled parking bay will be retained in its central location so that users can access both public transport and the lookout/shelter facilities.

Permeable Paving

The use of permeable paving was suggested but is not suitable in this location because the carpark is close to steep coastal slopes and using permeable paving could destabilise these slopes.

Landscaping and Rain Garden

Requests were received for consistent planting species across the new car park project and the shelter upgrade project. This is already the case and all species selected are appropriate for use in coastal areas.

The planted median islands in the Upper Carpark will remain in the design as they provide separation from the Esplanade traffic lane and formalise entry to the carpark, encouraging users to reduce speed.

NEXT STEPS

Works are anticipated to commence in April 2020, avoiding the summer period to minimise inconvenience.

BACKGROUND

Background information, project staging, FAQs and the concept plan are all available in the document library.

PROJECT SCOPE

The project scope includes:

  • upgrading the three car parking areas
  • installing a paved footpath (with Disability Discrimination Act compliant kerb ramps)
  • improving drainage through the installation of kerb and gutter, and a rain garden
  • installing an indented bus bay (with a Disability Discrimination Act compliant bus pad)
  • resealing the Esplanade between Sellicks Beach Road and Francis Street.



Thanks for your feedback - here's what you told us

We sought your feedback on concept plans for the Sellicks Beach Carpark and Footpath Upgrade project between 15 May and 7 June 2019.

The following feedback was received and will be considered during the next stage of design:


Ramp Entry/Exit

We received requests for the ramp exit/entry intersection treatment to be widened. We will model a number of turning paths to determine if the alignment can be modified, taking into account the restricted width of the ramp, length of the pedestrian crossing and positioning of the bus bay.

Bus Stop Location

Concerns were expressed that buses stopped at the new bus bay would reduce sight distances for vehicles exiting the ramp. We will consider modification of the bay and positioning of the stop to ensure that optimum sight distance is achieved and traffic flow impacts are minimised.

Esplanade Pedestrian Crossing

Additional kerb ramps will be considered to provide for pedestrian movements across the Esplanade. A request was also received for installation of a pedestrian refuge on the Esplanade, but it is not warranted in this location (and is not required under the relevant Australian Standard AS1742.10).

Trailer Parking

Concerns were expressed regarding the adequacy of the parking provided for camper vans and vehicles with trailers. We will investigate whether the length of the bays can be extended to accommodate a wider range of vehicles and will also confirm availability of on-road parking for longer vehicles.

Landscaping and Rain Garden

The Norfolk pine tree proposed within the rain garden will be removed from the design as it may impair sight distances. The rain garden will be retained. It improves the quality of stormwater entering the gulf and is designed for a 1 in 5 year rainfall event.

The following feedback items were also identified but will not be considered in the next stage of design:

Upper Carpark – Line marking

Concerns were expressed in regards to parking layouts and placement of the disabled parking bay. The line marking layout has been designed to maximise the number of parking spaces made available to users. The design caters for peak use periods, the expected increase in use due to the shelter re-development and future growth in demand.

The disabled parking bay will be retained in its central location so that users can access both public transport and the lookout/shelter facilities.

Permeable Paving

The use of permeable paving was suggested but is not suitable in this location because the carpark is close to steep coastal slopes and using permeable paving could destabilise these slopes.

Landscaping and Rain Garden

Requests were received for consistent planting species across the new car park project and the shelter upgrade project. This is already the case and all species selected are appropriate for use in coastal areas.

The planted median islands in the Upper Carpark will remain in the design as they provide separation from the Esplanade traffic lane and formalise entry to the carpark, encouraging users to reduce speed.

NEXT STEPS

Works are anticipated to commence in April 2020, avoiding the summer period to minimise inconvenience.

BACKGROUND

Background information, project staging, FAQs and the concept plan are all available in the document library.

PROJECT SCOPE

The project scope includes:

  • upgrading the three car parking areas
  • installing a paved footpath (with Disability Discrimination Act compliant kerb ramps)
  • improving drainage through the installation of kerb and gutter, and a rain garden
  • installing an indented bus bay (with a Disability Discrimination Act compliant bus pad)
  • resealing the Esplanade between Sellicks Beach Road and Francis Street.